Vi erbjuder tryck av högsta kvalitet. Det finns många olika trycktekniker som används vid olika ändamål.
Det som är avgörande för vilken tryckteknik som väljs kan vara upplaga, färger/motiv, behov av livslängd, användningsområden/miljö för användning, skyltmaterial, format och former för skyltunderlaget etc.
Tryckproduktion med dess olika tekniker och maskiner uppgraderas och förnyas även kontinuerligt i takt med utveckling av teknikerna.
Med vår expertis kan vi avgöra vilken tryckteknik som fungerar bäst för er skyltlösning.
Tryckmetoder kan exempelvis vara:
Digitaltryck är en tryckteknik som används vid mindre upplagor. Digitaltryck ger bra färgåterhämtning och fungerar mycket bra vid motiv innehållande toningar och skuggor till skillnad mot andra trycktekniker som kan ge ett rastrerat utseende vid färgskiftningar. Dock finns även andra trycktekniker med motsvarande egenskaper även för större upplagor.
Förarbetet för digitaltryck är en helt digital process. Därmed behövs inte större förarbeten som krävs vid andra trycktekniker, till exempel schabloner eller klichéer.
Vid eventuella behov av ändringar är detta också möjligt att göra kort inpå själva tryckningen.
Digitaltryckta motiv på vinyl lamineras med skyddslaminat för att bevara trycket i längsta möjliga mån.
Screentryck ger kraftfulla färger och är mycket hållbart; är mycket tåligt för mekaniskt och kemiskt slitage och kan med fördel användas för utomhusbruk.
Detta är en tryckmetod som kan användas för tryck på de flesta material som exempelvis olika plastmaterial, papper, metaller, glas, trä, sten, textil etc.
Denna tryckteknik är lämplig vid större upplagor - anledningen är förberedelsearbetet som krävs vid varje motiv.
För att ta fram ett screentryck görs först en originalfilm samt silkscreenschablon. Med tillhörande förarbete som krävs för detta kan man sedan använda schablonen för att trycka upp ett större antal produkter. Schablonen kan sedan lagerhållas för återkommande behov.
Edgetryck används för produktion i mindre upplagor. Edgemaskinen kombinerar tryck och utskärning i samma utrustning. Vid edgetryck trycker man vinyl som sedan konturskärs. För trycket används färgband som belägger ytan för trycket med färg efter färg i lager.
Edgetryck är en av få trycktekniker som kan trycka färgen vit. Vid exempelvis digitaltryck är detta inte möjligt utan kräver att bakgrunden för skyltunderlaget eller vinylen som trycket sker på är vitt om vit färg önskas.
Sublimeringstryck innebär tryck som infärgar materialet med trycket istället för att hamna på ytan till skillnad mot de flesta andra tryckmetoderna.
Hållbarheten för sublimeringstryck blir därmed lika lång som underlaget och kan inte nötas eller skrapas bort med tiden.
Sublimeringstryck ger en bra färgåterhämtning och kan med fördel avvändas vid bildmotiv, toningar eller skuggor etc.
Underlaget för skyltmaterialet bör vara ljust, helst vitt för att trycket ska få korrekta färger. Vid ett mörkt underlag syns inte trycket då tekniken baserar sig på en ljus bakgrund då sublimatfärgen är genomskinlig. Önskas en mörk bakgrund trycker man även bakgrundsfärgen.
Tampotryck är användbart vid större upplagor och till produkter/tryckunderlag som inte är plana, till exempel konvexa, konkava eller till och med helt runda, då silikontamponen anpassar sig till olika former.
Man använder kliché, silikontampon/kudde samt färg.
Klichén tillverkas i stål där man etsar det som ska bli trycket. Den kan även tas fram i nylon och har något olika egenskaper och användningsområden mot metallkliché.
Silikontamponen tar upp färgen från klichén och kan sedan användas för att överföra trycket till det önskade underlaget.
Offset är en tryckteknik där budskapet överförs från en tryckplåt till trycksakens underlag, till exempel papper, via en gummiduksbeklädd cylinder. Offsettryck ger hög kvalitet och skarpa färger och ger en bra återhämtning av toningar och färgövergångar.
Denna tryckteknik lämpar sig bättre för stora upplagor och kan tryckas på rulle eller ark.
Transfertryck kan användas för att överföra text och bilder i vinyl till hårda material som glas och vissa metaller men främst till textilier.